Forumsee logo
Forumsee » Hardware » Computer Components » Read message
RSS: Subscribe to RSS

XMP Not Working After Upgrading From 16GB to 32GB

Memory and Storage - AnandTech Forums - forums.anandtech.com
Hi All!

So I recently upgraded my rig from 16GB DDR4 (2x8GB) to 32GB DDR4 (4x8GB).

I am using Corsair Dominator Platinum DDR4 ram which OC's to 3000 Mhz. My motherboard is the ASUS Prime Z720-A.

When I had the original setup of 16GB, just two sticks of 8GB each, I could use XMP on my motherboard and everything went perfectly. However, after adding two more sticks of 8GB (4x8GB), now XMP is causing post failures and my motherboard is having to start in safe mode. If I turn XMP off, everything runs fine, but my ram is only running at 2133MHz.

Any thoughts on what could be the issue?

 
Date: Apr 6, 2017   


Last videos:

Evaporative cooling tower
Evaporative cooling tower
My pump keeps making bubbles / noise
My pump keeps making bubbles / noise
Always fun to see an heatpipe vs a solid copper rod in action.
Always fun to see an heatpipe vs a solid copper rod in action.
x299 why so slow?
x299 why so slow?
AdoredTV Threadripper Unboxing
AdoredTV Threadripper Unboxing
Power Supply teardown - Be Quiet E6-500w - youtube vid
Power Supply teardown - Be Quiet E6-500w - youtube vid
Power Supply teardown - Be Quiet E6-500w - youtube vid
Power Supply teardown - Be Quiet E6-500w - youtube vid
Cryorig H7 way loose on Asus Crosshair VI Hero.
Cryorig H7 way loose on Asus Crosshair VI Hero.

Cars ·
Travel ·
Pets ·
production-frontend